Touwen

Bouw en pionieren

In deze rubriek staat vermeld de touwen die veel voor pionieren (scouting) en de bouw gebruikte worden. Scoutinggroepen krijgen bij ons als enige korting op enkele soorten touw maar alleen als het voor de groep is en er een scoutcard en organisatienummer wordt vermeld ter controle.

Polypropyleen (Polyprop). Het bekende Oranje touw wat ook in Zwart en Bruin (Manilla) leverbaar is is het meest bekende en goedkope synthetische touw dat leverbaar is. Wij leveren het bekende Polypropeentouw voor zeer lage prijzen, hierop wordt geen korting gegeven.Dit polyprop touw is ISO gecertificeerd touw uit een Europese fabriek. Polyprop wordt vervaardigd volgens ISO 9002. Belangrijke eigenschappen zijn: hoge breeksterkte, neemt geen water op, gelijke breeksterkte in droge en natte toestand, zeer laag terugslag effect, constante flexibiliteit, UV bestendig en eenvoudig te splitsen. U vindt dit touw in het linkermenu op deze site onder de letter P (Polyprop) en goedkoop touw.

Manilla is een harde natuurvezel en wordt gemaakt uit de vezels van de bananenplant op de Filipijnen en wordt al sinds mensenheugenis toegepast. Manilla is bruin van kleur en voelt vrij ruw aan, is sterker dan katoen, zo sterk als hennep maar minder kwetsbaar. Manilla is bewerkt met olie en niet geschikt om te gebruiken voor dieren, daarvoor is Sisal en Hennep beter geschikt.

Spleitex is een synthetische touwsoort met een klassieke uitstraling. Het heeft de kleur van de originele hennep en wordt veel gebruikt voor de Bruine Vloot. Vergeleken met de originele hennep heeft het een hogere breekkracht en een langere levensduur. Spleitex is de goedkopere Duitse uitvoering van de Hempex. Het voelt goed aan en is prima geschikt voor pionieren en scouting, want het is een fantastisch goed bindtouw. Bij Scouting wordt steeds meer gebruik gemaakt van dit fijne touw in plaats van het ruwere Manilla.