Touwen

Natuurlijke touwen: touw gemaakt van plantenbladeren en plantenstengels

Er zijn nog steeds veel touwen leverbaar die van natuurlijk materiaal gemaakt zijn zoals in oude vervlogen tijden. Dit zijn o.a.Manilla, Sisal, Hennep, Katoen, Jute, Linnen en zelfs Papiertouw . Voor veel toepassingen worden deze touwen nog steeds gebruikt, reden waarom wij de meeste hiervan ook in ons assortiment hebben. Nadeel van dit touw is dat als de natuur tegenzit (overstromingen, grote droogte e.d.) deze touwen slecht leverbaar zijn vanwege te weinig grondstof om deze te maken. Veel natuurlijke touwen zijn van zichzelf vlamvertragend zoals Manilla, Sisal, Hennep en Katoen. Hieronder een overzicht van de natuurlijke touwen, u vindt deze touwen in het linkermenu 'Alle touwen op alfabet'.

Hennep, een zachte natuurvezel, wordt gewonnen uit de stengel van de cannabis-plant. Wij leveren gevlochten Hennep, fijn geslagen Hennep, Ruw (onbewerkte) geslagen Hennep en 1 dikte gepolijste Hennep dat veel voor oude klokken wordt gebruikt. Hennep is een natuurvezel maar echt zuiver Henneptouw is er eigenlijk niet meer. Tegenwoordig wordt het gemaakt van Hennep en Vlas samen maar wordt het nog wel Hennep genoemd. Algemeen: zachte natuurvezels zijn soepel, zacht maar ook zeer slijtgevoelig en rotgevoelig. Koord gemaakt van zachte natuurvezels is niet bedoeld om te hijsen en derhalve geven wij hiervoor geen breekkracht af. U vindt dit Henneptouw in het linkermenu 'Alle touwen op alfabet' onder de H.

Jute is een zachte natuurvezel en dit leveren wij in een 8 kops gevlochten uitvoering en in een 3 strengen geslagen uitvoering. Als koord heeft het een zacht en gebruiksvriendelijk karakter. Te gebruiken als raamkoord, gordijnkoord of decoratiekoord. Algemeen: zachte natuurvezels zijn soepel, zacht maar ook zeer slijtgevoelig. Koord gemaakt van zachte natuurvezels is niet bedoeld om te hijsen en derhalve geven wij hiervoor geen breekkracht af. Jute is een lange, zachte, glanzende, plantaardige vezel die tot ruwe, sterke draden kan worden gesponnen. Het wordt verkregen uit planten uit het geslacht Corchorus, die voornamelijk in warme, vochtige gebieden voorkomen, bijvoorbeeld in India, Bangladesh en China. Jute is een van de goedkoopste natuurlijke vezels, en na katoen de meest gebruikte. De vezels van jute zijn hoofdzakelijk samengesteld uit cellulose en lignine. U vindt jute touw hieronder via een van de snelkoppelingen of via het linkermenu 'Alle touwen op alfabet' onder de letter J.

onze collectie geslagen jute - onze collectie gevlochten jute - ons jute tomaten-bloemtouw

Katoen is een zachte natuurvezel. Als koord heeft het een zacht en gebruiksvriendelijk karakter. Katoen geeft geen branderig gevoel als het met de huid in aanraking komt, is milieuvriendelijk, brandvertragend en laat zich gemakkelijk verven. Algemeen: zachte natuurvezels zijn soepel, zacht maar ook zeer slijtgevoelig. Koord gemaakt van zachte natuurvezels is niet bedoeld om te hijsen en derhalve geven wij hiervoor geen breekkracht af. U vindt dit touw in het linkermenu 'Alle touwen op alfabet' onder de letter K van Katoen.

Linnen (ook wel met de oude term lijnwaad aangeduid) is een soort textiel dat gemaakt wordt uit vlas. Na het trekken (oogsten) wordt het vlas gedroogd. U vindt dit touw in het linkermenu 'Alle touwen op alfabet' onder de letter L.

.Manilla is een harde natuurvezel en wordt gemaakt uit de vezels van de bananenplant en wordt al sinds mensenheugenis toegepast. Manilla is bruin van kleur en voelt vrij ruw aan. Manilla is sterker dan katoen, zo sterk als hennep en minder kwetsbaar. Manilla is bewerkt met olie en niet geschikt om te gebruiken voor dieren; daarvoor is Sisal en Hennep beter geschikt. U vindt dit touw in het linkermenu 'Alle touwen op alfabet' onder de letter M.

Papiertouw wordt dus gemaakt van papier. Papiergaren - touw wordt vervaardigd door rollen papier in repen te snijden, deze repen dubbel te vouwen en dan tot strengen te draaien. Deze strengen worden ten slotte met textielverf gekleurd. Voor dit touw wordt geen breeksterkte afgegeven, maar het is best nog sterk en wordt veel gebruikt voor decoratief inpakken en zelfs om oude stoelen te matten. U vindt dit touw in het linkermenu 'Alle touwen op alfabet' onder de letter P.

Sisal wordt gewonnen uit de bladeren van de agave en is een harde natuurvezel welke wij leveren in een geslagen uitvoering. Sisaltouw is wit of ecru van kleur, voelt ruw aan en is volledig veilig voor dieren omdat er geen toevoegingen tijdens de productie gebruikt zijn. Daarom wordt sisal veel gebruikt in de dierenbranche voor krabpalen en papegaaien/parkieten. De verpakkingsbranche gebruikt het als bindtouw en paktouw. Door het natuurgetrouwe uiterlijk is het bovendien een ideaal decoratietouw. Sisal wordt helaas steeds moeilijker leverbaar en ook steeds duurder. Er is een grote schaarste doordat China wereldwijd Sisal opkoopt voor hele hoge bedragen om er papier van te maken. U vindt dit touw in het linkermenu 'Alle touwen op alfabet' onder de letter S.