Touwen

Synthetische touwen: polypropyleen, polyester, enz.

Het jaar 1965 betekende voor de touwindustrie een belangrijk omslagpunt. In dit jaar kwamen de eerste synthetische garens op de markt, gemaakt van olieproducten. Nylon was het eerste touw dat van synthetische garens werd gemaakt, daarna volgden er nog vele andere. Voor iedere toepassing is er wel een synthetisch touw voorhanden, van het allergoedkoopste oranje Polypropeen bindtouwtje tot het mooiere en duurdere Spleitex (synthetische Hennep) en de vele samengestelde composieten die loeisterk en slijtvast zijn. Wij kunnen al deze touwen leveren ook al staan ze niet allemaal op onze site. Deze is al bijna onoverzichtelijk vanwege de vele soorten touw. We proberen het u gemakkelijk te maken door alle touwen op Alfabet in het linkermenu voor u te vermelden.

 • Polyamide of nylon
  Van polyamide wordt een sterke touwsoort geslagen of gevlochten. Polyamide is zeer elastisch. Het kan tot 40% rekken en neemt na het weghalen van de spanning zijn oude vorm weer aan.
  Nylon was het eerste synthetische materiaal dat werd gebruikt voor het maken van touw. Als het nat is verliest het echter 5% tot 25% van zijn breeksterkte. Het is slijtvast en zinkt. Scheepstrossen van Nylon geven als ze breken hetzelfde effect als elastiek, maar dan 1000 keer erger. De slag die een persoon krijgt als hij geraakt wordt, zorgt minimaal voor gebroken ledematen maar kan ook een dodelijk afloop hebben. U vindt dit product op deze site onder de letter N (nylon).
 • Polyester
  Polyester heeft een hoge breekkracht, wordt niet door vocht aangetast, maar is minder sterk dan polyamide. Polyester rekt veel minder, waardoor het voor niet-rekkende lijnen goed gebruikt kan worden. Een polyester touw zinkt. Er is ook bewerkt en voorgerekt polyester touw verkrijgbaar dat vaak voor de betere schootlijnen wordt gebruikt. U vindt dit product op deze site onder de letter P. (Polyester).
 • Polypropeen
  Polypropeen is minder sterk dan polyamide of polyester, maar is veel goedkoper te produceren. Polypropeentouw blijft goed drijven. Het kan echter niet tegen ultravioletlicht. Omdat dit materiaal soepeler is, wordt het vooral gebruikt voor trimlijnen op zeilboten. U vindt dit product op deze site onder de letter P. (polypropeen).
 • Polyethyleen
  Polyethyleen is goedkoop en licht, maar heeft een laag smeltpunt. Het levert een vrij stugge touwsoort op. Wij leveren Polyethyleen alleen op verzoek.
 • Aramide
  Aramide (Kevlar, Twaron) is een op de polyamides lijkende vezel, maar is veel sterker. Het is 5 à 8 keer zo sterk als staal (bij gelijk gewicht). Er zit vrijwel geen rek in. Deze kunstvezels kunnen slecht tegen strakke krommingen en knopen, de trekkracht neemt dan af. Wordt doorgaans als kern van een gevlochten touw gebruikt met b.v. een polyestermantel. U vindt dit product op deze site onder de letter K (Kevlar).
 • Dyneema
  Dyneema is een van de super-vezels. Het wordt gemaakt van polyethyleen (Hoog module polyethyleen HMP), maar lijkt daar niet meer op. Het is enorm sterk, tot 15 maal zo sterk als staal (bij een gelijk gewicht aan materiaal). Dyneema is licht, drijft op water en is waterbestendig. Dit materiaal wordt o.a. als trekkabel gebruikt bij het zweefvliegen en in de Visserij. U vindt dit product op deze site onder de letter D (Dyneema).
 • Spleitex.
  Spleitex is een synthetische touwsoort met een klassieke uitstraling. Het heeft de kleur van de originele hennep en wordt veel gebruikt voor de Bruine Vloot. Vergeleken met de originele hennep heeft het een hogere breekkracht en een langere levensduur. Spleitex is de Duitse uitvoering van de Hempex maar heeft wel een hogere breeksterkte. Het voelt goed aan de handen en is prima geschikt voor pionieren en scouting, want het is een fantastisch goed bindtouw. Bij Scouting wordt steeds meer gebruikgemaakt van dit fijne touw in plaats van het ruwere Manilla. U vindt dit product op deze site onder de letter S (Spleitex).
 • Composieten.
  Alfa-line. Delta-line en Astra-line zijn composiet touwen samengesteld uit een hoge sterktegraad polyester garens en een hoge sterktegraad polypropyleen multifilament garens. Deze combinatie geeft het uitstekende slijtvastheid eigenschappen vergeleken met elke andere touwsoort. Deze sterke constructie biedt flexibiliteit, uitstekende schuur,- en hittebestendigheid. Met name de zeevaart kiest daarom voor deze touwen. Afmeer operaties worden daar mechanisch geregeld zodat het dubbele gewicht van een nat touw niet zo’n bezwaar is. Omdat dit touw minder rekt dan nylonlijn is de snapback (de terugslag) lager. Omdat Alfa®Eight niet door vluchtige stoffen wordt aangetast is het ook geschikt voor gebruik op tankers. Belangrijke functies: uitzonderlijke schuur- en slijtvastheid zelfs in natte omstandigheden 18-20% lichter dan de reguliere polyester touwen, lage wateropname, flexibel en soepel, niet kinken en uitstekende rot,- schimmel,- en UV-bestendigheid. Deze kabels zijn zo slijtvast dat ze jaren meegaan, zelfs bij dagelijks gebruik in modder en water. De touwen hebben nat en droog dezelfde breeksterkte. U vindt dit product op deze site onder de letter A (Alfa - Astra).